Barista roku

Nejprestižnější a mediálně nejzajímavější každoroční aktivitou SCAE ČR je nepochybně soutěž Barista roku. Výherci všech kategorií reprezentují ČR na mistrovství světa. Prestiž soutěže stále stoupá, stejně jako mediální zájem o její výherce. Soutěž probíhá dle mezinárodních pravidel na velmi vysoké úrovni za účasti špičkové mezinárodní poroty.

SOUTĚŽNÍ KATEGORIE

Hlavní soutěžní kategorií je Barista roku. Soutěžící se utkají v umění přípravy espressa a kapučína. Součástí vystoupení je také příprava vlastního tzv. signature drinku. Důraz je kladen na bezchybnou technickou vyspělost soutěžících, výběr kávy a umění ji správně prezentovat. Velký prostor se v posledních letech zaměřuje na technologie baristického vybavení (mlýnky, kávovary apod.) a kvalitu vody. Velkým hitem minulého ročníku světového mistrovství byla kontrola kvality mléka.

Vítěz této hlavní soutěže se na rok stává „mediální hvězdou“ a je oslovován médii jako autorita, která má kompetenci komentovat moderní trendy v přípravě kávy.

Další, divácky nejatraktivnější, kategorií je soutěž v Latte art. Soutěžící v ní připravují kapučína, do kterých metodo free pour „kreslí“ obrazce, přičemž se hodnotí zejména estetická kvalita. Tulipány či rosety v kapučínu se staly v posledním roce jakýmsi standardem a znakem kvalitní kavárny. Stěžejní a vlastně nikdy nekončící diskuse se v této disciplíně vede nad kvalitou, druhem a žádoucí teplotou použitého mléka.

Nejnapínavější kategorií soutěže je kategorie Cup tasting. V ní soutěžící poměřují kvalitu svých chuťových pohárků, neboť na čas vyřazují jeden ze tří vzorků, který je od zbývajících dvou rozdílný, a to na deseti různých stanovištích. Cílem je bezchybné a co možná nejrychlejší rozpoznání nepříslušných šálků. V této kategorii je Česká republika nejúspěšnější a v osobě Jana Komárka má úřadujícího vícemistra světa v Cup tastingu!

Další tradiční a velmi oblíbenou kategorií je Coffee in good spirits. V ní se baristé a nezřídka také barmani snaží prezentovat co nejzajímavější spojení espressa a alkoholického nápoje. Stěžejní je v tomto ohledu samozřejmě výběr alkoholu, který může být omezen výrobcem.

Poslední kategorií, která je nejotevřenější veřejnosti, je Brewers cup. Jedná se o soutěž v přípravě filtrované kávy. Tu si narozdíl od espressa je schopen udělat doma úplně každý, proto očekáváme masivní účast z řad kávových „amatérů“. Kávoví nadšenci nejčastěji řeší rozdíly mezi způsoby mletí, teploty a kvality vody.

Generální partner

Hlavní partneři

Partneři

Charity board

Chcete nás podpořit?
Kup si políčko

RebelbeanPetr KOubaTashiPhotoCFICFIICFIIICFIVcoffeespotIcoffeespotIIcoffeespotIII
bellavidaIbellavidaIIPrařírnaIPrařírnaIITISK_potisky_PCF_zadnilogo_smallklubZKPerlikKafecLOGOIKafecLOGOII
bellavidaIIIbellavidaIVLutnerovalogo_junk-1tamper_1Jiří Plaček 2_5KŘIŽKAKŘIŽKAII1005114_666379293379051_2125826599_nAdam Neubauer
justpressojakp_chute_a_vune_kavoveho_svetaEMA_pecet_1EMA_pecet_2CukrICukrIICukrIIICukrIV1474381_740176859340847_513758562_n
PredmestiIPredmestiIIPredmestiIIIEMA_pecet_3EMA_pecet_4563545_247495422032343_532988195_nmamacoffeeImamacoffeeIImamacoffeeIIImamacoffeeIV
10271482_10201834807895908_6434293376016506270_nBAKLA logologo-jpg-1logo500x500ACADEMY_SALKA_IACADEMY_SALKA_II12IMG_0368clogo-kavova-komora
FlinderIFlinderIIsalka-s-kavouIsalka-s-kavouIIACADEMY_SALKA_IIIACADEMY_SALKA_IV34Alan Jarrar 6_7TRICAFE
FlinderIIIFlinderIVsalka-s-kavouIIIsalka-s-kavouIVlogo-1facebook_logo3čkIčkIIčkIIIčkIV